Gå til hovedindhold
Du er her:

Ejendoms- og bygningsdrift + byggeri

Arbejdsgruppen for ejendoms- og bygningsdrift, samt nybyggeri, er en sammenslutning af fagfolk og eksperter, der har til formål at forbedre bæredygtigheden og effektiviteten i både eksisterende bygningsdrift og nybyggeri/renovering. 

Arbejdsgruppen ejendoms- og bygningsdrift arbejder parallelt i to spor: Et fokuseret på bygningsdrift og et andet på nybyggeri/renovering. Dette tosporede tilgang giver mulighed for at adressere specifikke udfordringer og finde målrettede løsninger for hver sektor.

Fokusområder for bygningsdrift:

Inden for bygningsdrift har arbejdsgruppen udarbejdet en 'hitliste' med nøglefokuspunkter, som danner grundlaget for deres indsats. Disse fokuspunkter omfatter dataindsamling, benchmarking, udveksling af erfaringer om forbedringstiltag og effektmåling. For bygningsdrift ligger hovedvægten på følgende emner:

A. Byggematerialer og inventar; Indkøb og genanvendelse B. Drift (varme, el, vand) C. Udfasning/reduktion af anvendelse af farlige stoffer D. Sambrug E. Solceller

Gruppen tager udgangspunkt i DGNB-certificeringen, som er en anerkendt bæredygtighedscertificering af byggeri. DGNB-certificeringen går ud over blot at fokusere på miljømæssige aspekter og inkluderer også den sociale og økonomiske dimension af bæredygtighed. Dette gør det til et ideelt redskab til at opnå en proaktiv tilgang til bæredygtigt byggeri.

Nybyggeri og større renoveringer:

Når det kommer til nybyggeri og større renoveringer, er gruppen opmærksom på betydningen af bæredygtighedskrav i udbudsprocessen. Derfor vælger de at anvende DGNB-certificeringen som deres primære værktøj, da det er det mest udbredte certificeringsværktøj i Danmark, og flere af gruppens medlemmer allerede bruger det eller måler sig op imod det. 

Videre proces:

For at teste og implementere de definerede fokuspunkter vil arbejdsgruppen undersøge og afprøve dem i udvalgte bygninger. Medlemmerne af gruppen bidrager med relevante bygninger til disse afprøvninger. Denne indsats bidrager også til at gøre Lyngby-Taarbæk kommune til et såkaldt "Living Lab," hvor der eksperimenteres med innovative løsninger og bæredygtige praksisser.

Desuden vil der blive udarbejdet baselines, benchmarks og målepunkter for at effektmåle og udbrede succesfulde initiativer og erfaringer til brug i andre bygninger, virksomheder og organisationer. Dette understøtter også arbejdet med datadeling og muligheden for at skalere bæredygtige tiltag fra få bygninger til mange.

Formidling af resultater:

Viden og resultater, der opnås gennem arbejdsgruppens arbejde, skal spredes på forskellige niveauer. Det inkluderer formidling gennem deltagerne selv og deres netværk samt gennem Science City Lyngby, der fungerer som en platform til at dele og sprede viden inden for bæredygtigt byggeri. Resultaterne præsenteres også i relevante sammenhænge for at fremme viden og forståelse inden for bæredygtighedsområdet.

Fremtidig arbejdsproces:

Selvom arbejdsgruppen indtil videre har arbejdet samlet, forventer de at opdele møderne i de to spor, som nævnt tidligere, i takt med at konkrete initiativer besluttes. Dermed kan de bedre fokusere på de specifikke udfordringer og muligheder i bygningsdrift og nybyggeri/renovering. Der overvejes også at invitere andre relevante aktører ind i processen, hvilket vil styrke samarbejdet og bringe ekstra ekspertise og perspektiver ind i arbejdet.