Gå til hovedindhold
Du er her:

Affald som ressource

Vi står over for en global udfordring, hvor vores overforbrug af jordens ressourcer kræver mindst tre jordkloder for at holde til vores forbrug. Lyngby-Taarbæk Kommune har sat ambitiøse mål på affaldsområdet for at nedbringe forbrug og opveje genbrug.

Affald og ressourcer er blevet et centralt emne på den globale dagsorden, og EU har sat ambitiøse mål på affaldsområdet. For første gang nogensinde har verdens ledere formuleret konkrete ambitioner for fremtidens bæredygtige udvikling gennem FN's 17 verdensmål, herunder genbrug af ressourcer.

Vi er alle nødt til at gøre en indsats, især os danskere, der er blandt de største forbrugere af verdens ressourcer. Som kommune har vi en vigtig opgave i at løse affaldshåndteringen for vores lokalsamfund, og vi har allerede opnået betydelige resultater. For husholdningsaffald er genanvendelsesprocenten steget fra 25% i 2013 til 30% i 2017.

Men vores ambitioner strækker sig videre. Med hjælp fra ny teknologi, innovative samarbejdspartnere og ikke mindst engagerede borgere, er vores mål at få endnu mere affald tilbage i cirkulation. Som kommune har vi ansvaret for at skabe rammerne, hvor borgere og virksomheder nemt kan sortere affald til genanvendelse.

Vi vil derfor udvikle vores indsamlingsordninger ved boligerne, i det offentlige rum og på genbrugsstationen, så borgere, institutioner og virksomheder har mulighed for at sortere mere af deres affald. I Affaldsplan 2019-2030 kan du læse mere om, hvad vi konkret vil arbejde med for at øge genanvendelsen af vores affald. Vi har valgt fire overordnede temaer, der vil danne rammen for vores indsatser og aktiviteter i de kommende seks år.

Affaldsområder

  • Fokus på madaffald og madspild

    I Danmark smider vi hvert år 700.00 I Lyngby-Taarbæk Kommune er der fokus på at borgernes madaffald kan udnyttes til produktion af biogas og kompost.

    FAKTA: 1 ton madaffald kan blive omdannet til 90 m3 biogas

    Vores mål er at øge den indsamlede mængde af madaffald til genanvendelse. Vores mål er at indsamle 2.500 ton madaffald fra husholdninger i 2024, svarende til 43 kg. madaffald per indbygger årligt.

    • Vi vil indføre kildesortering af madaffald fra både haveboliger og etageboliger.
    • Vi vil gøre det nemt for borgerne at kildesortere madaffaldet.
    • Vi vil reducere mængden af madaffald, der havner i den brændbare fraktion.
    • Vi vil tilrettelægge en indsamlingsordning, så borgerne får mest miljø for pengene.
    • Vi vil sikre, at madaffaldet omlastes, transporteres og behandles, så vi får mest miljø for pengene.

     

  • Affaldssortering

    Det er mennesker, der skaber affald. Men det er også mennesker, der kan sikre, at affaldet bliver til ressourcer.

    Lyngby-Taarbæk Kommune har udarbejdet en affaldsplan for at realisere visionen om mere genbrug og genanvendelse for at opnå en mere cirkulær økonomi. Der er derfor fastlagt en handlingsplan med en række aktiviteter. I samarbejde med Lyngby-Taarbæk Forsyning er der skabt rammer som har til hensigt at gøre det nemmere for kommunens borgere at sortere deres affald således at affaldet kan udnyttes på bedst mulig vis.  

  • Hvad skal jeg gøre med mit haveaffald?

    Kompostering

    Du har mulighed for at kompostere enten i åbne eller lukkede beholdere. Haveaffald kan komposteres sammen med rester af blomster, friske frugter og grøntsager fra husholdningen.

    Det er vigtigt at undgå kompostering af tilberedte madvarer som ris, pasta, sovs, brød og kagerester samt kød, fisk, mælkeprodukter og lignende, da det kan tiltrække rotter.

    I visse tilfælde kan kommunen kræve, at du komposterer i lukkede beholdere, hvis åben kompostering skønnes at forårsage betydelige gener for omkringboende, eksempelvis på grund af ejendommens størrelse eller områdets karakter.

    Genbrugsstationen

    Haveaffald og nedfaldsfrugt i begrænsede mængder kan afleveres på genbrugsstationen. Her er nogle retningslinjer for aflevering:

    Accepteret på genbrugsstationen:

    • Haveaffald, som f.eks. græsafklip, visne planter, blade, grene osv.
    • Nedfaldsfrugt, såsom falmede æbler, pærer, og andre frugter fra haven.

    Dog skal du være opmærksom på, at følgende ting skal frasorteres fra haveaffaldet og i stedet afleveres i de rigtige containere:

    • Plastposer
    • Urtepotter
    • Jord

    Det er vigtigt at adskille disse materialer, da de kræver forskellig behandling. Plastposer og urtepotter skal normalt afleveres som plastaffald, og jord kan have en særlig behandlingsproces på genbrugsstationen.

    Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sortere og aflevere dit haveaffald, kan du altid spørge personalet på genbrugsstationen. De er der for at hjælpe og guide dig til at gøre den rigtige miljøvenlige handling.

    Har du ydeligere spørgsmål ift. åbningstider og adresse, kan du tjekke deres hjemmeside ud her: Genbrugsstation Lyngby