Gå til hovedindhold
Du er her:

Fylder affaldet i dit køkken?

En stor del af affaldet opstår hjemme i køkkenerne. Sorteringskriterierne har til formål at sikre, at affaldet bliver behandlet på den mest miljømæssige korrekte måde. På den måde vil ressourcerne i bedste omfang blive genbrugt til nye fremstillinger. 

Fylder affaldet i dit køkken?

Der er kommet nye regler for sortering af husholdningsaffald. 10 fraktioner. Mange oplever at de mange spande, poser og kasser til forskellige affaldsfraktioner fylder i køkkenet. Der er behov for alle gode idéer!

Sortering giver mening

Affaldssortering er nødvendigt, hvis materialerne skal kunne bruges igen. Og selvom det kan virke irriterende at skulle gøre ting anderledes, er det godt at vide at sorteringen faktisk gør en forskel

Vi er blevet bedre til at sortere affaldet i Lyngby-Taarbæk Kommune. I 2011 producerede husstandene ca. 22.000 ton affald, som blev sendt til forbrænding. I 2022 er denne mængde næsten halveret til ca. 11.300 ton.

Affald til forbrænding
Affald til forbrænding

Samtidig indsamler vi stigende mængder pap, plast og madaffald til genanvendelse. Vi har i en årrække haft særlig fokus på indsamling af 7 udvalgte affaldstyper (Madaffald, papir, glas, metal, plast, pap og træ) til genanvendelse. Den indsamlede mængde er steget fra knap 4.800 ton i 2011 til 8.600 ton i 2022.

Affald til genanvendelse (Udvalgte affaldstyper)
Affald til genanvendelse (Udvalgte affaldstyper)

Her kommer nogle ideer til hvordan du kan gøre affaldshåndteringen lettere.

 

  1. Udnyt højden og flade sider: Fremfor at bukke sig ned hver gang noget skal smide ud kan en ide være at udnytte de flade vægge og døre til at hænge et sorteringssystem op på. Ved at anbringe en knagerække, hvor man kan hænge muleposer på eller placerer kurve eller kasser ovenpå hinanden, så det kommer op i en højde, hvilket skaber et rummeligt og pladsbesparende sorteringstårn. På den måde gør det nemt at placerer affaldet i de forskellige fraktioner.
  2. Mærkning: Mærk beholdere tydeligt, så det er let at se, hvad der skal lægges hvor. Farvekodning eller labels kan også gøre det nemt for alle i husstanden at deltage i sorteringen.
  3. Regelmæssig tømning: Planlæg regelmæssig tømning af affaldsbeholdere for at undgå lugtgener og for at opretholde et rent miljø. Det kan også hjælpe med at holde styr på, hvornår det er tid til at tage affaldet ud.
  4. Bæredygtige materialer: Overvej at bruge bæredygtige og genanvendelige materialer til opbevaringsløsninger. Dette kan omfatte genbrugte kasser, kurve lavet af naturlige materialer eller miljøvenlige plastbeholdere som er med til at skabe en flot indretning i dit hjem.
  5. Familiedeltagelse: Inkluder hele familien i affaldssorteringsprocessen og opfordr til bevidsthed om miljøet. Dette kan hjælpe med at skabe en kultur af bæredygtighed i hjemmet.
  6. Affaldsreduktion: Overvej om du kan mindske affaldsmængden ved at vælge produkter med mindre emballage og ved at genbruge eller genanvende ting i stedet for at smide dem ud. Du kan bruge sagtens bruge syltetøjsglas eller pestoglas igen efter rengøring.

Den bedste løsning varierer afhængigt af dine behov og den tilgængelige plads i dit hjem. Det er de små ting som betyder noget på længere sigt – Så sorter, sorter, sorter!

Miljøstyrelsen vedtog i januar 2021 en ny affaldsbekendtgørelse. Vi skal nu sortere vores affald i endnu højere grad. Vi skal sortere vores affald i 10 forskellige affaldsfraktioner: Mad-, papir-, pap-, glas-, metal-, plast-, mad- og drikkekarton, farligt affald og restaffald. Og fra i 2023 også tekstilaffald.