Gå til hovedindhold

Få din have til at summe af liv

Væn dig til det ”rodede” look i haven og hjælp insekter og planter.

Variationen i haven er et nøgleord, hvis du vil øge biodiversiteten. En veltrimmet græsplæne er en ørken for liv. En have rig på liv giver mange fine oplevelser, indblik i naturens dynamikker og er et bidrag til større artsrigdom. Du kan opnå meget ved en lille indsats.

Græsplænen

Start med at slå græsset maks. én til to gange om året, der hvor du bruger grænseplænen mindst eller hvor det naturligt passer ind.

Grene og kviste

Der er ingen grund til at skille sig af med kviste og smågrene. Lav en stor bunke med kvas og fyld løbende på, når bunken synker sammen. Kvasbunken fungerer ikke alene som et levested for insekter, fugle og svampe, men pindsvin kan også bruge kvasbunken som vinterhi.

Sten

Har du mulighed for at skaffe sten i både store og små størrelser, så lav en stenbunke, hvor i smådyrene kan gemme sig i sprækkerne. Sommerfugle og andre insekter er også glade for store sten, hvor de kan sole sig og få varme.

Gødning og pesticider

Der er ingen grund til at gøde haven. Gødningen hjælper kun de planter, som er bedst til at udnytte næringen, og det gør ikke noget godt for variationen af planter i din have. Undgå sprøjtegift og brug alternativer.

Vand

Har du mulighed for at etablere et vandhul i haven, så får du liv i haven. Dyr har behov for vand, og både fugle og insekter vil komme flyvende for at slukke tørsten. Det kræver ikke det store arbejde at etablere vand i haven. Grav evt. en stor murerbalje ned, og læg sten og et par grene ned i, så smådyrene har mulighed for at kravle op af vandet. Brug gerne opsamlet regnvand til at fylde baljen med vand.

Træ

Fælder du et træ i haven, så lad nogle tykke stammer eller grene blive liggende i haven til insekter og svampe. Har du gamle træer i haven, så lad dem så vidt muligt stå, også selv om de er døde.

Blomster

Blomsterurter tiltrækker mange insekter, og her vil du virkelig opleve en stor effekt, hvis du kan øge mængde af blomsterurter i din have. Det bedste resultat får du ved at grave de øverste 10 cm af din græsplæne og derefter blande sand/grus i jorden. Så herefter en frøblanding med blomsterurter, der forekommer naturligt i Danmark.

Vedligehold

Lad være med at rydde for meget op blade, grene og sten i haven. En ”rodet” have giver naturligt mange forskellige levesteder for dyr. Hvis du vil rydde op, så gør det indenfor.

Spor C og D
Fra illustrationen: sammen om et bæredygtigt Lyngby-Taarbæk